Ochrona środowiska i zapobieganie ryzykom

Offer published on 2025-05-22

RGEP Fabryki / Koordynator EP Zakładu

  • Location
    : Bordeaux, Francja
  • Contract Type
    : Umowa na czas nieokreślony

Description

RGEP Fabryki / Koordynator EP Zakładu

- - - - - - - - - - - -

KLUCZOWE OCZEKIWANE OSIĄGNIĘCIA • Tworzenie lub aktualizowanie orientacji i zaleceń Grupy w zakresie domeny EP (w oparciu o decyzje podejmowane przez CEG lub Komisję ds. Zarządzania SE/EP) • Poziom zagrożeń EP domeny jest pod kontrolą i poprawia się w każdym roku w tempie wymaganym przez grupę • Ø Metody pracy są zdefiniowane, wdrożone i nieustannie ulepszane, aby wdrożyć procesy zarządzania ryzykiem domeny EP na każdym poziomie organizacji Michelin oraz aby zorganizować współpracę osób pełniących różne funkcje. Utrzymywanie aktualności kartografii pozostałych ryzyk domeny EP ponad celami grupy, zakład po zakładzie. • Ø Procesy są wdrażane, aby przewidywać zmiany, które mogą mieć wpływ na ryzyka: nowe materiały, nowe produkty, nowe przepisy, nowe maszyny, nowe rejestracje, nowe oczekiwania klientów, nowa wiedza o zagrożeniach… • Ø Relacja oparta na pewności i przejrzystości jest wdrażana w zakładach i jednostkach, aby uzyskać informacje o rozwoju zagrożeń domeny EP • Ø Proces jest wdrażany, aby zarządzać przepływem informacji, ich analizą i konsolidacją • Ø Wskaźniki domeny EP są wiarygodne i odzwierciedlają faktyczną sytuację • Odpowiedzialni za domeny EP oraz odpowiedzialny za EP Grupy mają świadomość głównych zagrożeń/ryzyk EP • Ø W reakcji na odkrycie nowego poważnego zagrożenia publikowane są alerty. • Ø Raporty kierownictwa są publikowane dwa razy w roku wraz z kartografią ryzyk domeny • W domenie EP poziom zgodności zakładów Michelin w zakresie przepisów, regulacji i zaleceń/wymogów Michelin jest pod kontrolą i jest ciągle ulepszany zgodnie z oczekiwaniami kierownictwa grupy. • Ø Zapewnienie monitorowania zmian w normach i wymaganiach technicznych w domenie. • Ø Wdrożono system kontroli poziomu zgodności zakładów Michelin z przepisami, regulacjami i zaleceniami/wymogami Michelin. • Ø Zapewnienie ciągłej aktualizacji kartografii ryzyk. • Nieustanne zwiększanie skuteczności domeny EP grupy w tempie wymaganym przez kierownictwo grupy. Nieustanne rozwijanie autonomii różnych jednostek w zakresie zapewniania rozwoju, co dotyczy również współpracy między wszystkimi jednostkami • Ø Zapewnienie wysokiego poziomu wartości dodanej dla domeny EP, według rodzaju aktywności (przemysł, dystrybucja), sieci współpracy między strefami czasowymi i innymi równoważnymi jednostkami, aby przyspieszyć ulepszanie skuteczności EP • Ciągła identyfikacja dobrych praktyk, które są szybko udostępniane po sprawdzeniu • Chęć stosowania dobrych praktyk z innych stref i organizacji • Wszystkie lekcje i dobre praktyki są wykorzystywane i udostępniane społeczności EP w sposób przyjazny dla użytkownika. • Alerty na temat nowych zagrożeń lub problemów są dostarczane do zakładów poprzez sieć, aby przyczyniać się do zarządzania ryzykiem • Ø Zdefiniowano inicjatywy, działania i programy, uruchomiono i wdrożono na prośbę centralnego eksperta domeny EP (mogą być sugerowane przez lokalne zespoły), aby dokonać postępu lub przyspieszyć rozwój • Ø Dostępne są wiedza i kompetencje domeny EP. Są one widoczne podczas podejmowania działań i decyzji • Dotyczących społeczności domeny EP • Dotyczących innych pracowników i kierowników • Ø Zewnętrzne działania w zakresie wymiany doświadczeń, aby znaleźć pomysły na przyspieszenie rozwoju. Niektóre raporty wykorzystują zdobyte doświadczenie i są udostępniane wewnątrz sieci domeny EP. Projekty są uruchamiane, aby wykorzystać zdobyte doświadczenia • Wszystkie aktualne informacje i dokumenty EP są łatwo dostępne dla społeczności domeny EP oraz dla wszystkich pracowników, którzy ich potrzebują. • Raporty domeny są publikowane, aby zapewnić informacje wewnętrznym i zewnętrznym interesariuszom • W razie konieczności aktywne uczestnictwo w zewnętrznych sieciach ekspertów lub badaniach stron zainteresowanych, aby reprezentować interesy Michelin i przewidywać potencjalne zagrożenia lub możliwości.

- - - - - - - - - - - -

Michelin, entreprise engagée dans la mobilité durable et reconnue pour ses actions en faveur de l'expérience employé !

  • Une note de 99/100 à l’index de l’égalité femmes-hommes
  • Entreprise « Handi accueillante », avec un réseau de référents et ambassadeurs Handicap pour vous accompagner
  • 83,5% de taux d’engagement de nos employés
  • 94,6% des stagiaires et alternants nous recommandent, label "Happy Trainees" depuis 9 années consécutives
  • Classé parmi les groupes du CAC 40 les plus engagés selon les Bac+5 à l’index RSE Universum 2023
  • Parmi les 100 entreprises les plus attractives pour les étudiants et actifs BAC+2/3 au classement Universum 2023
  • N°1 des entreprises de plus de 500 stagiaires et alternants qui rémunèrent le mieux au Classement HappyTrainees® Rémunération 2023
  • Dans le Top 10 des meilleurs employeurs en France au classement Glassdoor 2023
  • Dans le top 3 des entreprises du secteur « Automobile / Equipementier » en matière d’attractivité employeur à l’édition 2024 du Palmarès @EPOKA @GROUPE IFOP @Occurrence

Pour en savoir plus sur le Groupe :https://recrutement.michelin.fr

- - - - - - - - - - - -

Apply